Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Muzeum Kroměřížska v Kroměříži

Muzeum Kroměřížska připravilo výstavu s programem pro školy

JARMILA HALDOVÁ – ČEŠTÍ PANOVNÍCI

Čeští panovníci – Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci a Habsburkové v unikátním souboru, který čítá přes stovku reliéfních kolorovaných dřevořezeb známé ilustrátorky a výtvarnice Jarmily Haldové, která se projektu českých panovníků intenzivně věnuje již přes deset let.

Před samotnou realizací studuje odbornou literaturu, pátrá v archivech a konzultovala s historiky a jinými odborníky. Jak sama říká“ „Moji králové jsou autentičtí do posledního knoflíku!“ Vznikají tak úžasná díla, ve kterých se snoubí krása s historickými fakty.

Interaktivní program pro školy je koncipován jako exkurze do života našich vládců a do doby, ve které žili. Zábavnou formou si přiblížíme základní stavební slohy, uspořádáme si módní přehlídku historických oděvů, vyzkoušíme si „nejpopulárnější“ mučicí nástroje ve středověku či repliky hudebních nástrojů. Čeká nás taká řada kvízů, doplňovaček či puzzle s panovnickou tématikou… Výstavu můžete navštívit až do 19. května 2019.

Dále v muzeu můžete navštívit retrospektivní výstavu

Josefa Ruszeláka Pootevřeno do života malíře a grafika,

která probíhá do 31. 3. 2019.

A v neposlední řadě stálou expozici kroměřížského rodáka Maxe Švabinského

PAMÁTNÍK MAXE ŠVABINSKÉHO.

Památník Maxe Švabinského, slavného kroměřížského rodáka, byl jako stálá expozice Muzea Kroměřížska otevřen v říjnu roku 1976. V dubnu 2002 byla zahájena jeho zatím nejrozsáhlejší proměna, která se dotkla vzhledu, vybavení i obsahu. Autorkou návrhu se stala kunsthistorička Jana Orlíková ve spolupráci s pracovníky muzea.

Slavnostní otevření proběhlo v dubnu 2003 za účasti paní Zuzany Švabinské – Vejrychové. V šesti sálech je chronologicky uspořádán výběr umělcova díla. Téměř 130 originálů (olejomalba, grafika, kresba) představuje sedm desetiletí Švabinského tvorby.

Muzeum Kroměřížska
budova muzea

Muzeu Kroměřížska, Velké náměstí 38, 767 11 Kroměříž.

Otevřeno denně kromě pondělí 9 – 12 a 13 – 17 hodin.

Muzeum Kroměříž

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *